Dari Dapur Kecilku

~ Apam Dot Dot ~ 0

Apam nie di tempah oleh BPSM untuk majlis jamuan di bahagian.... 100 biji... terima kasih sudi tempah ngan LSC... harap2 semua staf BPSM berpuas hati yer ...



~ RV dan CC ~ 0

Tempahan dari my cousin RV untuk birthday anaknya Wanie ke-2 dan CC untuk anniversarynya yang ke-3... terima kasih atas tempahan yer... "Happy Birthday Wanie" dan "Happy Anniversary Haslina"





Kek RV
Butter Cream
Edible Barbie
Manik Bintang



CC Coklat
Butter Cream
Gula2 Manik

~ Cup Cake ~ 0

Ini tempahan last minute dari Ct Ruzaiha untuk birthday anak Esyraf 2 tahun... cup cake coklat 2 kotak.. deco yang simple2 ajer... kesian pula kat Ct... delivery kat highway PD... tima kasih Ct atas tempahan... harap2 berpuas hati...





Cup cake coklat
Coklat Ganache
Butter Cream
Enible Ultraman, Power Ranger dan Manik Hiasan

~ CMC ~ 0

Kek hantaran pertunangan bertemakan oren... Tima kasih sudi tempahan dari LCS...





CMC
Butter Cream


~ Sonata Musim Salju ~ 1

Sebenarnya LCS dah lama nak cuba kek nie tapi tak berkesempatan... nak tahu sebenarnya kek nie resepi dapat dari blog Kak Mohaini.. (dah minta keizinan).. kek nie namanya Kek Kelapa... tapi saya dah ubah sedikit resepinya... (maaf yer kak...) jadi saya tukarlah namanya Sonata Musim Salju... kat bawah nie saya postkan resepinya...





Bahan2nya:
250 gm mentega
1/2 cawan gula (resepi asal 1 cawan... saya kurangkan)
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan susu segar
5 biji telur (kalau besar 4 biji)... tapi saya guna 3 biji telur ajer...
2 sudu sunquick oren
1 sudu kecil esen vanila (optional)
jem strawberry/rasberi
kelapa kering


Cara2nya:
1. Mula2 pukul mentega bersama dengan gula sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan telur 1 persatu pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4. Masukkan sunquick oren dan esen vanila.
5. Bila sudah sebati masukkan susu, dipukul sehingga betul2 sebati
6. Akhir sekali masukkan ke dalam loyang yang telah alas dengan kertas minyak.
7. Cucuk dengan lidi/garfu sama ada ia sudah masak atau belum.
8. Bila sudah sejuk di sapukan dengan jem dan taburkan kelapa kering.

Memang betul kata Kak Mohaini... sebenarnya keknya biasa sahaja cuma jem dan kelapa kering yang membangkitkan rasa... tapi bila saya tambah susu segar... kek jadi lembut dan rasanya pun macam letak cheese...


Selamat Mencuba....

~ CMC Filling Cheese ~ 0

LSC hadiahkan sebiji kek untuk teacher2 di RSK... "Selamat Hari Guru"... dikaulah pendidik anak2 bangsa...

CMC filling cheese
Coklat Ganache
Coklat Rice dan Gula2 Love

~ CMC filling Cheese ~ dan ~ Red Velvet ~ 0

Terima kasih sudi tempah kek dari LCS... kedua2 kek nie adalah sambutan untuk Hari Keluarga Tunas Warisan dan Kek Hari Ibu & Bapa.... kek RV untuk kali kedua... harap2 semua berpuas hati...



CMC filling Cheese
Butter Cream
Kacang Walnut dan Bunga Gumpaste
2.1 kg



RV filling Cream Cheese
Topping Cream Cheese dan Coklat Ganache
Manik Urai, Rama2 dan Bunga Gumpaste
2.2kg

CMC filling Cheese 0

Order dari Kak Yus... last minute order untuk birthday anaknya pada 14 Mei 2011... semoga kak yus dan keluarga suka... lain kali boleh order lagi... tq....






CMC filling cheese
Coklat Ganache
Butter cream, Kacang Walnut, Lilin Nombor 4 dan Belon Hiasan
Upin dan Ipin Enable
2.7 kg



~ Red Velvet Cake ~ 0

Assalam...


Alhamdulillah akhirnya LCS berjaya membaking Red Velvet Cake untuk sambutan Hari Ibu...



Kek Red Velvet
Filling Cream Cheese
Topping Cream Cheese dan Coklat Ganache

~ Kek Coklat Moist Berintikan Cheese ~ 0

Kek ini tempahan dari Kak Jalilah untuk sambutan Hari Lahir kakaknya pada 30/4/2011 yang lalu... nak kek yang simple ajer... jadi inilah hasilnya... memang simple sesangat... harap2 Kak Jalilah suka, tq....



Kek Coklat Moist Berintikan Cheese

Coklat Ganache, Butter Cream

Bunga Gumpaste, Badam

~ Kek Coklat Moist ~ 0

Kek ini untuk Putera Safwan bawa ke sekolah sempena menyambut Hari Lahirnya... setiap hujung bulan RSK akan mengadakan majlis hari lahir untuk murid2nya... kek simple ajer...


Kek Coklat Moist

Coklat Ganache

Edible Ironman, Abjad Happy Birthday, Belon Tiruan

Biskut, Manik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...